Feminisme en de Kafkatrap van Gamergate

Zoals verteld in mijn artikel ‘Wie zit er achter Gamergate?‘ is 92% van de voorstanders van Gamergate het er in ieder geval tot op enige hoogte mee eens te zijn dat feminisme in zijn huidige vorm schade aanbrengt op de maatschappij. Volgens Gamergate zijn feministen een van de grootste tegenstanders van de beweging. Waarom?

Screen Shot 2016-01-22 at 18.13.24Jezebel is een feministische website die deel uitmaakt van het netwerk van Gawker Media, hetzelfde netwerk als de centraal bij Gamergate betrokken website Kotaku, waar een van de journalisten beschuldigd werd van deelname in de Quinnspiracy werkt. Jezebel publiceerde in oktober 2014 het artikel ‘#Gamergate trolls zijn geen ethische kruisridders; ze zijn een haatgroepering‘. Screen Shot 2016-01-22 at 18.13.29In het artikel beschrijft de auteur hoe haar enquête werd verpest door mensen die haar enquête invulden met onzin-antwoorden zoals in de afbeeldingen bij deze alinea.

De rest van het artikel betoogt dat Gamergate een groep is die liegt over hun eigen identiteit en probeert om mensen te rekruteren om hun misogynistische doelen uit te werken. De auteur van het artikel achtte het vrouwenhaat dat mensen reageerden met onzin-antwoorden om haar onderzoek te verpesten. Kinderachtig en dom? Zonder meer. Vrouwenhaat? Niet echt.

Het is namelijk zeker niet de eerste keer dat het internet voor de grap onderzoeken of enquêtes verpest. Zo zorgde 4Chan vorig jaar bijvoorbeeld dat de TIME poll over ‘woord dat het meest verboden moet worden’ met 45% van de stemmen ‘feminist’ was, stemde dat de nieuwe Mountain Dew smaak ‘Diabetes’ moest heten, en stuurde Taylor Swift naar een school voor dove kinderen.

Gebrek aan begrip

Artikelen zoals dit zijn een van de grootste redenen dat menig internetgebruiker de klachten wegwuift. De oproer en dramatische reacties op opmerkingen die op de kringen van het internet waar Gamergate zich afspeelt orde van de dag zijn roept bij mensen die bekend zijn met de cultuur en communicatiepatronen meer lacherigheid op dan andere emoties. Dat feministen zo geschokt zijn door de reacties komt doordat ze niet gewend zijn aan de gedragsvormen van de mensen waar ze mee te maken hebben.

“Je kan geen goede kritiek leveren op een subcultuur als je er geen ervaring mee hebt.”

“Het zou me niet verrassen als dit klopt, en het is een legitieme zorg” zegt overwegend Anti-Gamergater Chris P. “Je kan geen goede kritiek leveren op een subcultuur als je er geen ervaring mee hebt. Dan heb je geen referentiekader. Dit is niet alleen een academische regel, ook in het dagelijks leven heeft dit consequenties. Winkelketen Target verbood in Australië de verkoop van de game Grand Theft Auto V vanwege een petitie die beweerde dat het geweld tegen vrouwen aanmoedigt. Dit is objectief niet waar. All deze mensen tekenden de petitie zonder te weten waar de game over gaat. We kunnen meningen niet baseren op onwetendheid en misinformatie.”

Sarkeesian en ‘Cybergeweld’

Controversiële feminist en videogame-criticus Anita Sarkeesian startte in 2012 haar Kickstarter-campagne voor video-serie ‘Tropes vs. Women in Video Games‘. De campagne was uitermate succesvol en haalde maar liefst $158,922 op, maar liefst 26 keer het originele doel ($6000). De campagne beloofde destijds 11 onderwerpen te belichten.

Anno 2015 heeft Sarkeesian slechts vier onderwerpen afgerond, en ze deelt in een blogpost van 19 januari dat ze een burnout had gehad als resultaat van de druk van het werk en de ‘constante dagelijkse intimidatie en bedreigingen’ die zij kreeg als resultaat van haar productie. Newsweek vertelt een ander verhaal.Anitaharassment.png

Naar aanleiding van hun twitter-analyse oppert Newsweek dat dit bewijs is dat Gamergate een haatgroepering is, hetgeen de vraag oproept waar zij deze conclusie vandaan halen. Maar 5 tot 10 procent van de tweets richting Sarkeesian is immers negatief, en onderzoek van ‘Women, Action & The Media’ wijst uit dat slechts 12% van de accounts die intimiderende of bedreigende tweets stuurden überhaupt te linken waren aan Gamergate.

Waarom zegt Sarkeesian dan dat ze overrompeld werd door intimiderende berichten?

Omdat kritiek ook vaak als intimidatie wordt gerekend. In Sarkeesian en Zoe Quinn’s speech bij de Verenigde Naties vertelt zij hoe intimidatie volgens haar niet alleen “het illegale deel” is, maar ook opmerking als “je bent hier slecht in” en “je bent een leugenaar”, alsmede de kritische video’s die als reactie op haar video’s worden gemaakt.

De Verenigde Naties accepteren dit. In hun – afschuwelijk slechte – onderzoek ‘Cyber-violence Against Women and Girls‘, maken zij onder meer de bizarre claims dat Pokémon een ‘moordsimulator voor kinderen vanaf 2 of 3 jaar’ is, dat rollenspel Dungeons and Dragons  ‘Satanisch’ is (hetgeen de vraag oproept waarom dit überhaupt een punt van kritiek is), en dat het bordspel Risk een ‘roekeloze queeste voor wereldoverheersing’ is. Het citeert meerdere weerlegde onderzoeken (1, 2) en citeert als bron een bestand op de harde schijf van een van de onderzoekers.

“In hun onderzoek maken zij onder meer de bizarre claim dat Pokémon een “moordsimulator voor kinderen vanaf 2 of 3 jaar” is.”

De VN lijkt uit te dragen dat tegen een vrouw zeggen dat ze het bij het foute eind heeft gelijk staat aan echte bedreigingen en fysiek geweld – iets waar bij Sarkeesian en Quinn compleet geen sprake van is. Sarkeesian heeft in twee instanties gesproken over fysieke dreigingen. Eén keer blies zij een lezing in Utah af naar aanleiding van een per email verstuurde bommelding, welke door de politie als ‘niet realistisch‘ werd bestempeld. In het tweede geval vertelde zij op twitter dat zij de politie had gebeld om aangifte te doen, waarop de politie zei dat er ‘zich geen dergelijk incident heeft voorgedaan.

De aanleiding van de  ‘aangifte’ was een serie tweets waarvan de authenticiteit ook nog eens in twijfel wordt getrokken. Op de screenshot die Sarkeesian postte was zij namelijk niet ingelogd, er stond niets in de zoekbalk (de enige manier om dit soort dingen zo snel te vinden) en de screenshot was slechts 12 seconden na het versturen van de laatste tweet gemaakt. De ontkenning dat deze tweets legitiem zijn leidde er toe dat fans van Sarkeesian beweerden dat de sceptici geweld tegen vrouwen niet serieus nemen of zelfs een hekel hebben aan vrouwen.

Dit fenomeen heet kafkatrapping. De definitie van de term is als volgt:

Kafkatrapping 

  1. A sophistical and unfalsifiable form of argument that attempts to overcome an opponent by inducing a sense of guilt and using the opponent’s denial of guilt as further evidence of guilt.

Vertaald betekent het dus ruwweg dit: “Het beschuldigen van iemand van een onduidelijk feit of mening (racisme, misogynie, bedreigingen etc.), en de ontkenning van de beschuldigingen gebruiken als bewijs van de legitimiteit van de originele beschuldiging”

Gregory Alan Elliot

gregory_alan_elliott.jpg.size.xxlarge.promo.jpgEen voorbeeld hiervan is de rechtszaak tegen Gregory Alan Elliot, een Canadees die reageerde op de kritiek van een Stephanie Guthrie, een feministisch activist, over een spel waar je Anita Sarkeesian kon slaan. Guthrie stelde dat het spel geweld tegen vrouwen promootte – negerende dat dezelfde maker een identiek spel had gemaakt over Jack Thompson, een criticus die jaren eerder had geprobeerd om gewelddadige games te laten verbieden omdat het kinderen aan zou zetten tot geweld. Het spel was simpelweg een (smaakloze) manier om de frustraties over in de ogen van maker Bendalin Spurr idiote critici te uiten.

Spurs zegt in de beschrijving het volgende “Anita Sarkeesian heeft niet alleen duizenden mensen opgelicht voor een totaalbedrag van 160000 dollar (referentie naar haar Kickstarter, red.) maar gebruikt het excuus dat zij een vrouw is om weg te komen met wat ze maar wil doen. Enige vorm van constructieve kritiek, zelfs van andere vrouwen, wordt genegeerd of weggezet als seksistisch.”

“Elliot beklaagde zich hierover, en zei dat haar gedrag ‘net zo gruwelijk was als het spel'”

Guthrie was van mening dat Spurr aan consequenties moest geloven voor zijn online gedrag, en belde zodoende nieuwsorganisaties en mogelijke werkgevers in Spurr zijn woonplaats. Elliot beklaagde zich hierover, en zei dat haar gedrag ‘net zo gruwelijk was als het spel’. Guthrie en twee anderen beschuldigden hem vervolgens van intimidatie, omdat zijn regelmatige tweets met de hashtag ‘#fascistfeminist’ ‘vermoeiend’ waren. Dit leidde tot een aanklacht tegen Elliot voor ‘Criminal Harassment’ – herhaaldelijk contact leggen op een manier waardoor het slachtoffer zich onveilig zou voelen.

In de rechtszaak die hier op volgde bleef Guthrie Elliot vaag beschuldigen met opmerkingen als ‘hij klinkt als een man die woede verbergt’ en dat hij tijdens een diner dat de twee hadden gehad voor een sollicitatie, Elliot ‘intens’ overkwam. De aanklagers gaven toe dat Elliot nooit echte bedreigingen heeft gestuurd. Er was geen aanleiding tot enige angst voor de veiligheid van de slachtoffers.

UPDATE 22 jan: Guthrie vs. Elliot en vrijheid van meningsuiting

Elliot is vandaag (22 januari) vrijgesproken. De zaak van Guthrie vs. Elliot is nu dat zij afgelopen is een belangrijke rechtszaak in de bescherming van de vrijheid van meningsuiting op het internet. Deel van de aanklacht van Guthrie berustte zich op Elliot’s gebruik van hashtags. De rechter, Brent Knazan, stelde dat de aanklagers zich misschien geïntimideerd voelden, maar dat hier geen aanleiding voor was. Elliot was soms wel “beledigend of homofoob”, aldus Knazan, maar er was niets te vinden dat werkelijk intimiderend was.

Knazan beargumenteerde dat wanneer je een publiek forum gebruikt je “de irritatie” van tegenovergestelde meningen moet “tolereren” als deel van het recht op vrijheid van meningsuiting. Ook stelde Knazan dat Guthrie een gebrek aan redelijkheid vertoonde in haar geloof dat zij twitter kon gebruiken om negatieve opmerkingen te maken over Elliot en niet hoefde te kijken naar zijn reacties of zelfverdediging.

Het vrijspreken van Elliot betekent dat in de toekomst mensen naar alle waarschijnlijkheid niet veroordeeld zullen kunnen worden op basis van wat zij op twitter (en elders online) tegen andere gebruikers zeggen, zo lang dit geen criminele grenzen overschrijdt.

Feminisme en Egalitarisme

In de enquête van Netscape gaf 95% van de respondenten aan dat zij vóór gelijke rechten voor iedereen zijn. Zoals in de inleiding gezegd is maar 8% van mening dat feminisme niet schadelijk is voor de maatschappij. Deze tegenstrijdigheid komt voort uit een fundamenteel verschil in mening over de doelen van feminisme.

Het feminisme dat strijdt voor de gelijke rechten is langzaamaan de wissel aan het maken naar de term egalitarisme. Deze nieuwe term zou beter moeten passen bij de ideeën van de originele vorm van feminisme waar het de bedoeling was om gelijke rechten te verkrijgen voor iedereen.

egalitarian_and_equality_logo.pngHet egalitarisme gelooft dat in de hedendaagse maatschappij mannen en vrouwen allebei negatieve effecten ondervinden naar aanleiding van de ander en dat aan de mannelijke kant met name jonge jongens hier onder lijden. Christine Hoff Sommers, Amerikaanse academicus betoogt in haar reddit ‘Ask Me Anything‘ – een vorm van een open interview – dat meisjes nu de ‘gold standard’ vormen, en dat jongetjes beoordeeld worden op basis van hoe veel zij op meisjes lijken in hun gedrag, wat wil zeggen een miniem interesse in ‘jongensdingen’ als stoeien, actie en wedstrijdhes. Dit zou gevolgen hebben op hun ontwikkeling en negatief effect hebben op hun schoolprestaties.

Egalitarisme gelooft dat de grote strijd voor basale rechten en vrijheid voor vrouwen in de eerste wereld is gewonnen, en dat feminisme zich beter can focussen op plekken waar vrouwen nog werkelijk worden onderdrukt – het Midden-Oosten, zuidoost-Azië, Afrika, kortom, tweede- en derde wereld landen.

Het geloof vanuit Gamergate is dat modern (derde golf) feminisme niet meer bestaat om gelijke rechten voor vrouwen te krijgen maar bestaat uit radicale excentrieken die de term feminisme misbruiken voor hun persoonlijke gender-oorlog die er in de meest extreme gevallen zelfs op is berust te bewijzen dat vrouwen niet gelijk, maar beter zijn dan mannen.

Dit is waar de grote afkeer van de term feminisme vandaan komt. Gamergate, een beweging die zich met name berust op mannen (wederom, volgens de enquête is 89% man) is volgens enkele van deze radicaal feministen geen legitieme beweging omdat het geen gelijke representatie voor vrouwen en andere minderheden heeft.

feministlogo.pngIn de ogen van deze feministen is Gamergate een misogynistische, racistische beweging – wederom, een kafkatrap. Er lijkt een gebrek te zijn aan duidelijke beschuldigingen wanneer er wordt gevraagd om uit te leggen wat het probleem nou is komt vaak de inmiddels tot grap verheven ‘It’s not my job to educate you’ naar voren. Deze uitspraak wordt toegelicht in dit artikel: Medium.com.

De essentie van het gebrek aan vertrouwen in feminisme bevindt zich in het geloof dat modern feminisme uit de bocht gevlogen is en er alleen nog op is berust om persoonlijke ideologieën te rechtvaardigen door een vals beroep  op morele waarden te doen. Het is makkelijker om iemand te overtuigen dat iets slecht is als het slechte neergezet wordt als vrouwenhaat, maar minder wanneer de reden is dat het je persoonlijk niet aan staat.

“Het is allemaal niks nieuws” betoogt Chris. “Het gebeurt constant met van alles en nog wat. Heavy Metal zorgt dat tieners Satan gaan vereren. Rock & Roll leidt tot drugsgebruik. Actiefilms maken kinderen agressief. Videospellen promoten misogynistisch gedrag. Het is dezelfde angstzaaiing die we al jaar en dag zien van mensen die niet weten waar ze het over hebben. Elk wetenschappelijk onderzoek heeft deze onzin ontkracht.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s