Gamergate’s intimidatieprobleem, AyyTeam en de GNAA

Gamergate is de afgelopen twee jaar gepaard gegaan met een grote hoeveelheid haat, beledigingen, en bedreigingen. Van wie ze komen? Iedereen. 


B0KwExYIUAEmLJM.png-large
Ik heb in de voorgaande posts veel geschreven over de negativiteit van de media, het op oneerlijke wijze wegzetten van Gamergate al haatcampagne en de ware bron van de vreselijke beledigingen en bedreigingen die naar beide kanten gestuurd worden.

Hierboven een tweet van Leigh Alexander, de journaliste die volgens Deepfreeze het meest op haar kerfstok heeft. “I call for mandatory abortions on all pro gamergate ‘women'”, zegt Alexander – met nog extra nadruk op haar twijfel dat het überhaupt vrouwen zijn.

firefox-15.jpgHiernaast een voorbeeld van haatzaaiing door Suzanne McCarley, ‘Assistant Managing Director’ van ‘Men’s Rights’-organisatie A Voice for Men. Suzanne heeft ook een groot aantal andere tweets met de Gamergate hashtag erbij, gespreid van september 2014 tot oktober 2015. Per tweet verschilt hoe gerelateerd het werkelijk aan Gamergate is, maar er is interesse.

Beide kanten zijn schuldig in dit debat, en beide kanten proberen het goed te praten. Gamergate beweert stellig dat zij onschuldig zijn en dat alle haatvolle commentaar van externe manipulatoren komt, waardoor zij er niets aan kunnen doen. Sommige Anti-Gamergaters hebben een simpelere retoriek: Omdat Gamergate het fout heeft inB00L2oECIAIN0S4.png-large deze discussie, maakt het niet uit dat ze beledigd worden. Dan hadden ze maar aan de goede kant moeten staan.

AyyTeam/ColorCabal

Een van de groepen waarvan het bekend is dat ze opzettelijk de twee kanten tegen elkaar opstookten is AyyTeam. AyyTeam bestond deels uit gedesillusioneerde ex-Gamergaters die teleurgesteld waren in hoe ‘soft’ Gamergate werd, hetgeen volgens AyyTeam alleen zo was wegens PR-redenen, en vervolgens op twitter mensen zijn gaan beledigen en bedreigen om de discussie te saboteren.

ColorCabal is een project van AyyTeam waar zij doen alsof zij behoren tot etnische minderheidsgroepen en proberen om hen zwart te maken. Juice, AyyTeam-lid, vertelde aan BuzzFeed dat hun missie is om ‘gaming ethiek te handhaven’ en dat iedereen in de groep zich identificeert als racist.

“Conclusie: Iedereen heeft ‘bloed aan zijn handen’ in dit schandaal.”

AyyTeam beperkte zich niet tot Gamergate. In april 2015, toen Freddie Gray, een Afro-Amerikaanse man, in detentie overleed aan ruggewervelschade, braken in Baltimore rellen uit waarbij mensen niet alleen de politie aanvielen, maar zij in alle chaos ook winkels beroofden. AyyTeam haakte hier op in door foto’s te plaatsen van dingen die zij gestolen zouden hebben. Zo postte Juice een foto van een lade met medicijnen en postte Gentoolpa een foto van een Macbook, beide met de hashtag #BaltimoreLootCrew. Deze tweets werden vervolgens meegenomen door de media. Zo nam de National Review, een Amerikaans tijdschrift met een oplage van meer dan 166000, de tweets serieus, en hoewel er genoeg bewijs is van echt plunderen in Baltimore, werden tweets zoals deze gebruikt om aan te tonen dat de plunderaars om het nog eens extra in te wrijven op twitter op gingen scheppen over hun buit.

GNAA

Een andere groep die actief probeert de twee kanten tegen elkaar op te stoken is de
GNAA, afkorting voor de ‘Gay Nigger Association of America’ (naam is volgens hen geïnspireerd door Gayniggers from Outer Space, een Deense film uit 1992), een al jarenlang bekende internet-trolling organisatie. Hun ex-leider, Andrew ‘weev’ Auernheimer, is een ‘black hat’ (criminele) hacker en blanke nationalist, verantwoordelijk voor hacks zoals het lekken van de persoonlijke informatie van 114000 iPad-gebruikers en het blokkeren van telefoonsignalen van de mobiele telefoons van kinderen van belangrijke directeurs, die hij vervolgens geld vroeg om de telefoon weer te activeren. Ook uitspraken als “De vraag is: Hoe maken we 4 van de 6 miljard mensen in de wereld zo eerlijk mogelijk dood?” als reactie op hongersnood en “Ik wil iedereen van het internet af hebben. Blogging geeft de illusie van participatie aan een stel mongolen” (mild ironisch dat ik deze uitspraak vermeld).

tumblr_nehn02pNdN1tkhroeo1_1280Weev (onder het alias rabite) en zijn compagnons gaven in oktober 2014 toe dat ze probeerden journalisten te overtuigen dat ze onderdeel waren van Gamergate. Met opmerkingen als “I love how we are infuriating both the feminists and the gamergate faggots” is het snel duidelijk wat hun doel is. “Can’t avoid being trolled by gay niggers” zegt rabite. Ook wisten meerdere GNAA-leden toegang te krijgen tot het administratieve deel van 8chan, een website die geassocieerd was met Gamergate, waar het hen lukte om chaos te veroorzaken op de subsectie over Gamergate, en uiteindelijk te zorgen dat het hele onderdeel werd verwijderd. De eigenaar van de subsectie, die er achteraf van werd beschuldigd samen te werken met de GNAA, postte: “Voorlopig zijn alle verboden online activiteiten zoals publiceren van persoonlijke informatie en andere waar Gamergate zo zijn best doet zich van te distantiëren, volkomen toegestaan. Einde bericht.”

Conclusie: Iedereen heeft ‘bloed aan zijn handen’ in dit schandaal. Gamergate zelf, tegenstanders van Gamergate, ongebonden groepen die vooral het internet op zijn kop willen zetten, en natuurlijk individuen die het leuk vinden om mensen kwaad te maken. Het stoppen van het online beledigingen over en weer smijten is onmogelijk, maar dat betekent niet dat het maar moet blijven gebeuren.

Deze problematiek is altijd aanwezig bij bewegingen op het internet omdat er in 95 procent van de gevallen geen aanduiding mogelijk is of iemand ook werkelijk interesse heeft in een beweging, of dat zij zoals AyyTeam en de GNAA slechts doen alsof ze interesse hebben in een onderwerp om een bepaalde groep mensen binnen het conflict zwart te maken. Waarschijnlijk zal men hier nooit iets aan kunnen doen: de anonimiteit van het internet maakt het simpelweg onmogelijk om een identiteit te verifiëren, en elke methode om dat wel te doen zou een immense inbreuk zijn op ieders privacy.

Om Gamergate of Anti-Gamergate vervolgens als ‘de foute kant’ te verklaren op basis van het feit dat aanhangers van een van de kanten uit eigen initiatief herrie schoppen is dan ook niet eerlijk. Het sensationele mediabeeld van Gamergate verwatert zo gauw duidelijk wordt dat beide kanten verantwoordelijk zijn voor een lading vitriool. Dat Gamergate niet zozeer een misogynistische haatcampagne is, maar eerder dat er individuen zijn die zich associëren met Gamergate die misbruik maken van de populariteit van het platform om te proberen reacties uit te lokken. Het gedrag is moreel verwerpelijk en in en in kinderachtig, maar niemand heeft er schuld aan behalve degene die het bericht op internet plaatst.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s