De filosofie achter anti-Gamergate

Mijn vorige artikel over de demografieken van de voorstanders van gamergate was mooi onderbouwd met statistieken, proponenten en neutralen die hun mening geven over de groep en wat er over hen gezegd wordt, et cetera. Dat wou ik hier ook doen over de tegenstanders van gamergate.

Er waren alleen twee problemen. Ten eerste: er is nooit een onderzoek geweest naar de opbouw van anti-gamergate. Geen statistieken dus. Ten tweede: ik kon maar weinig anti-gamergaters vinden die met me willen praten. Dus wordt dit geen artikel over de gemiddelde anti-Gamergater, maar over de redenen waarom zij tegen Gamergate zijn.

Het is belangrijk om te begrijpen dat anti-gamergate niet tegen de ideeën van gamergate is, maar tegen gamergate als beweging. Anti-gamergate is van mening dat gamergate er niet op uit is om het ethisch beleid rond gamejournalistiek te verduidelijken, maar in plaats daarvan de beweging misbruiken om minderheden in de game-industrie te verjagen.

Reactie op een reactie

Het is redelijk aan te nemen dat een veel groter deel van Anti-Gamergate (aGG) geen gamer is dan bij GG zelf. Dit komt omdat waar GG een reactie is op een probleem in de industrie waar zij als gamers mee te maken hebben, aGG een reactie is op de originele reactie – die volgens hen dus niets te maken heeft met videogames. Wat dat betekent is dat aGG ook bestaat uit mensen die niet met games van doen hebben, maar uit andere ideologische overwegingen tegen de beweging in gaan.

“Als gevolg zijn ze tegen GG, wie is er nou voor het wegpesten van vrouwen?”

Volgens pro-gamergater velvetdenim is het tegen gamergate in gaan met name gebaseerd op een gebrek aan informatie. “Een hoop mensen zijn passief anti-gg. Ze lezen erover, ze geloven wat de media zegt, want waarom ook niet? Als gevolg zijn ze tegen GG, want wie is er nou voor het wegpesten van vrouwen? Ik kan moeilijk voor anderen spreken, maar ik geloof dat er voor velen sprake is van confirmation bias. De overtuigdere groep volgt vooral trouw een paar centrale personen”

Interconnectiviteit en ‘Cult of Personality’

CNmmJHNWcAAtnDe.jpg-largeEen grafiek laat zien hoe de verbindingen tussen de twee groepen zijn – de grote bol is het netwerk van gamergate-tweets, de sikkel links tweets van anti-gamergate. Er is een duidelijk verschil te zien tussen de twee groepen. De cirkel van gamergate heeft een gigantisch aantal verbindingen, terwijl de sikkel veel verbindingen heeft naar één punt, een dynamiek die volgens velvetdenim deze bevestiging in stand houdt. “aGG fora blokkeren heel snel mensen die meningen/feiten plaatsten die tegen hun verhaal in gaan, terwijl GG fora, met name de subreddit (subsectie van reddit, red.) KotakuInAction, zowat een veilige haven zijn geworden voor onpopulaire meningen en feiten, ook buiten Gamergate om.”

Dit is het voornaamste probleem van aGG, en dit is de reden dat de tegenstand van gamergate vaak een ‘echo chamber’ wordt genoemd. Een centraal geplaatst persoon zegt iets, en dit wordt vervolgens door zijn of haar volgers geaccepteerd en herhaald. Waar de zogenaamde ‘twittersphere’ van Gamergate honderden, zo niet duizenden mensen heeft die met elkaar praten en discussiëren, is anti-Gamergate meer opgebouwd als systeem waar mensen naar een aantal ‘leiders’ kijken, en herhalen wat zij zeggen. Dit effect wordt versterkt door de door anti-Gamergater Randi Harper ontwikkelde ‘GGAutoBlocker‘ – een twitter bloklijst die meer dan 10000 accounts blokkeert gebaseerd op tweets die als pro-Gamergate kunnen worden gezien.

Dus heeft anti-Gamergate het fout?

Nee.

Zoals besproken in de ‘Gamers are Dead‘ artikelen, zien veel aGGs Gamergate als de laatste stuiptrekkingen van een cultuur die niet meer bestaat: Gamer-cultuur. Een cultuur die naar mate de tijd verstreek steeds meer ideeën, overtuigingen en meningen deelde omdat de algemene maatschappij het idee van een gaming-cultuur zo lang had getrivialiseerd.

Die cultuur trok zich steeds verder terug naarmate de gamers die zich ermee identificeerden zich realiseerden dat ‘hun’ cultuur vanuit andere bronnen werd beïnvloed, wat culmineerde in Gamergate: de laatste poging om te redden wat zij hadden.

“Het probleem zit in het verschil tussen hoe anti-Gamergate het conflict interpreteert”

Dit is waar anti-Gamergate de essentie van het conflict ziet. Deze clique doet wanhopige pogingen om hun cultuur te beschermen en dus vallen zij die het niet met hun cultuur eens zijn aan, in een poging om te zorgen dat zij die er iets aan willen veranderen de interesse in hun cultuur verliezen.

Anti-Gamergate trekt terecht op tegen intimidatie en bedreigingen die zij zien als een poging om verandering tegen te gaan. Het probleem zit in het verschil tussen hoe anti-Gamergate het conflict interpreteert tegenover de interpretatie van voorstanders van Gamergate.

Natuurlijk is dit alleen van toepassing op de gematigden in het conflict. Extremisten bevinden zich aan beide kanten van de discussie, en ook zij die proberen hun meningen door te drukken met Gamergate als platform vallen niet onder de uitleg die ik hierboven geef. Er zijn aan beide kanten individuen met hun eigen doelen die onmogelijk te beschrijven zijn, tenzij je individueel op elk persoon in zou gaan.

reddit-gebruiker AGGIlluminati, een overtuigd anti-gamergater vertelde mij in een privébericht het volgende. “Het idee om ‘beide kanten’ een stem te geven betekent voor ons dat je zou luisteren naar wat Gamergate zegt zonder het in twijfel te trekken. Gamergate, een beweging geboren uit misogynistisch gedrag, uit het aanvallen van vrouwen voor de misdaad van het hebben van seks, ook maar enige soort van gelijke representatie te geven, is niet iets waar wij aan mee willen werken. “

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s