Wie zit er achter Gamergate?

Het is altijd interessant om te zien wat er voor soort mensen achter een beweging zitten, en des te meer als die voornamelijk anoniem is. Zij hebben zelf een idee van hoe hun groep er uit ziet, maar tegenstanders hebben daar vaak een heel ander beeld van. Gelukkig zijn er altijd feiten om duidelijkheid te brengen.

Uit een onderzoek met 776 participanten door ‘Netscape’, een internetgebruiker die op zo’n 20 verschillende Gamergate-gerelateerde fora vragen stelde over de demografie van Gamergate komt een heleboel data naar voren. Zo is logischerwijs 96% van de Gamergate-participanten gamer. 3% geeft aan het ooit te zijn geweest.

Ook niet geheel verassend is dat 40% van Gamergate-voorstanders tussen de 18 en 24 is. 28% is tussen de 25 en 29, en 13% tussen de 30 en 34. Waar het interessant wordt is de verdeling tussen mannen en vrouwen. 89% van de voorstanders van Gamergate is namelijk man. 7% is vrouw, en 4% heeft voor de optie ‘overig’ gekozen. Ook de verdeling van herkomst is enigszins apart: 75% is blank. Maar liefst 45% van voorstanders van Gamergate komt uit Amerika. Nederland heeft wel een relatief groot aandeel – 6% van de groep komt uit de lage landen.

Links of rechts?

De politieke overwegingen van Gamergaters spreken de beweringen van de media – Gamergate zijn rechtse reactionairen – tegen, met maar liefst 53% die aangeeft overwegend links te zijn. Slechts 13% geeft aan overwegend rechts te zijn, en 3% ‘écht’ rechts. 7% geeft aan geen mening te hebben over politiek.

“Het maakt eigenlijk niet uit wat Gamergate genoemd wordt: het enige wat voor tegenstanders belangrijk is is dat de beweging aan de kant wordt geschoven” vertelt G Gamergate-proponent velvetdenim. “Het zegt meer over de tegenstanders van Gamergate dan over Gamergate zelf. Je ziet het ook terug in de media, die in zowel Europa als Amerika grotendeels gevuld zijn met linkse aanhangers. Zelfs de meest gematigde uitspraken worden weggezet als extremistisch. ‘rechts’ is synoniem geworden voor negatieve karaktereigenschappen.  Ik kan niet genoeg benadrukken hoezeer het een wegdruk-mechaniek is. “Oh, je vind X, je bent vast zo’n SGPer/Trump-aanhanger.””

Volgens velvetdenim nog belangrijker is het type ‘regime’ van de opponenten: “De grotere overeenkomst tussen mensen die dit roepen is dat ze zeer autoritair zijn, in tegenstelling tot Gamergate aanhangers die vaker libertair zijn. Ze zijn in de foute veronderstelling dat onderdrukking, fascisme, en racisme exclusieve aspecten zijn van rechtse politiek.”

Normale mensen

“Normale vriendelijke mensen die denk ik zelfs iets te verlegen en aardig zijn voor een reactionaire beweging.” Aldus Kahlmann, nadat hij in oktober 2015 een groep GGers had ontmoet.  “Anekdotisch bewijs van alles waar Gamergate van wordt beschuldigd is niet genoeg voor een journalistiek item. Een beetje journalist zou ook eerst moeten uitzoeken of er ooit ergens aangifte van gedaan is.”

46% geeft aan dat zij van mening is dat feminisme serieuze schade aanricht aan de maatschappij, en nog eens 46% geeft aan dat feminisme meer kwaad dan goed doet. Slechts drie procent is überhaupt van mening dat feminisme positieve invloed heeft. 88% gelooft niet dat vrouwen in de eerste wereld worden onderdrukt.

95% van Gamergaters is vóór gelijke rechten voor iedereen.

 

Advertisements

One thought on “Wie zit er achter Gamergate?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s