‘Wacht, dus wat is Gamergate?’

Ik kijk niet raar op als je inmiddels gigantisch in de war bent over wat Gamergate nu eigenlijk is. Is het een haatgroepering of een beweging die kritiek heeft op de media? Wie is te geloven? Waar komen al die klachten over intimidatie vandaan?

Zoals ik in het artikel over de grote media zei: “Tegenstanders zeggen dat de voorstanders van Gamergate liegen over wat de bedoeling van Gamergate is en het idee over ethiek gebruiken als masker om vrouwen te intimideren”. Dat is voor Gamergaters het tweede grote gevecht.

De motiverende kracht achter Gamergate is het geloof dat gamejournalistiek corrupt is. Voorstanders van Gamergate zijn van mening dat er al jarenlang serieuze ethische misstappen worden gemaakt en dat het belichten van deze problemen de enige manier is om de pers in het gareel te krijgen en te zorgen voor accuratere, eerlijkere berichtgeving.

Ethiek en politiek

Voorstanders van Gamergate maken zich zorgen over de symbiotische relatie tussen gamejournalisten, en ontwikkelaars en uitgevers. De voornaamste problemen zijn onderhandse afspraken, het niet vermelden van persoonlijke relaties die zouden kunnen leiden tot belangenverstrengeling en het gebrek aan hoor en wederhoor door gamejournalisten wat kan leiden tot het propageren van een bepaalde ideologische overtuiging.

Ook andere ethische vraagstukken worden door Gamergate aan de kaak gesteld. GGers zijn van mening dat de regels die gamejournalisten aanhouden te laks zijn, of in sommige gevallen zelfs helemaal niet bestaan. Dit heeft onder meer betrekking tot de manier waarop zij informatie verkrijgen – er lekt vaak informatie uit die eigenlijk niet gepubliceerd mag worden – hoe hun informatie bevestigd wordt, het accepteren van cadeaus en promo-materiaal, en een waslijst aan andere problemen.

“De kwaliteit van een game gaat niet omhoog of omlaag door het toevoegen of wegnemen van politieke lading”

Tot slot is er het polariserende onderdeel: Gamergate is van mening dat politiek geen deel zou moeten zijn van gaming. Momenteel het grootste debat is de kwestie van gender politics – de beschuldiging dat veel games seksistisch of zelfs misogynistisch zouden zijn, iets wat Gamergate niet alleen niet waar acht, maar zelfs als het waar zou zijn, irrelevant. De kwaliteit van een game gaat niet omhoog of omlaag door het toevoegen of wegnemen van politieke lading en om die reden zijn voorstanders van Gamergate van mening dat dit door de pers niet meegenomen zou moeten worden in hun waardeoordeel van een game.

Feminisme

Volgens anti-Gamergate betekent dit dat het hoofddoel van Gamergate zou zijn om de gameindustrie hetzelfde te houden en te zorgen dat mensen die niet de standaard ‘vermoord iedereen en schiet alles kapot’ games maken stoppen met het ‘verpesten van hun hobby’. Gamergaters zijn van mening dat dit de andere kant op gaat, en dat radicale feministen proberen hun ideologie in de game-industrie proberen te forceren. Een van de grootste boosdoeners zou de gerenommeerde organisatie DiGRA (Digital Games Research Association) zijn, waar zich in de hogere kringen veel radicale feministen zouden bevinden die met hun autoriteit bronnen en onderzoeken zouden kunnen beïnvloeden. Dit zou leiden tot een oneerlijk beeld van de werkelijkheid rond de effecten van games. Deels door hun weerstand tegen deze DiGRA wordt ook Gamergate door opponenten vaak bestempeld als een anti-feministische, zelfs misogynistische haatgroepering.

“Je zou zo een stuk kunnen schrijven over de haatgroep die de Nirvana-fans zijn.”

Onzin, zegt Rogier Kahlmann van NRC.next. “Ze hebben het over termen als ‘haatgroepen’, ‘trolls’ etc. Dat maakt het ook makkelijk schieten. Wist je dat er zelfs doodbedreigingen en haatcomments staan onder de nummers ‘Eighties’ van Killing Joke en ‘Smells Like Teen Spirit’ van Nirvana? Nummers lijken een beetje op elkaar en de grungers staan daar de new-wavers naar het leven. Je zou zo een stuk kunnen schrijven over de haatgroep die de Nirvana-fans zijn. En Nirvana en Sarkeesian-video’s zijn natuurlijk nog helemaal niets vergeleken met die van Hitchens, Dawkins, Dennet of Harris. Deze developers doen alsof zij games maken over iets dat een taboe is terwijl dat vaak niet zo is. Ik ga ervan uit dat de blanke middenstandskinderen die indiegames (kleine games zonder grote uitgever, red.) spelen en maken geen enkel probleem met homoseksualiteit en depressie hebben.”

Onduidelijkheid

gamergate-supportProbleem is dat er aan beide kanten onduidelijkheid bestaat over wat er wel en niet bewezen is. Voorstanders van Gamergate hebben eens in de zo veel tijd momenten waar zij te gretig op een verhaal of beschuldiging springen en het herhalen als feit voordat er voldoende bewezen is dat het ook echt waar is en niet een hersenspinsel van een sensatiezoeker.

Tegenstanders van Gamergate maken een andere fout: wanneer zij beledigd worden op internet schrijven zij dit in alle gevallen toe aan Gamergate, ondanks dat er vaak een gebrek aan bewijs is dat de bedreigingen echt wat te maken hebben met Gamergate zelf. De bedreigingen zijn er, maar de bron ervan is discutabel.

De samenhang tussen Gamergate, intimiderende berichten en bedreigingen aan beide kampen is niet te ontkennen. De vraag is echter van wie deze berichten komen. Meest aannemelijk is dat het van onafhankelijke trolls komt, die het conflict verder op willen stoken. Maar, ook dat is niet bevestigd. Wegens de anonimiteit van het internet is het moeilijk duidelijk te krijgen wat wel en wat niet waar is.

Of de feiten waar Gamergate van beschuldigd wordt ook echt aan GG toe te bedelen zijn is niet te bewijzen noch te ontkrachten, maar in ieder geval is dat niet het doel van de organisatie. Er zal geen enkele voorstander zijn die zal zeggen dat Gamergate als doel heeft vrouwen op te jagen. Ook zullen zij van mening zijn dat mensen die ontkennen dat GG heeft bijgedragen aan het verhelpen van problemen binnen de industrie bewust hun kop in het zand steken.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s