“Ze wisten niet hoe om te gaan met fora” – NPO tegen GamerGate

Uiteraard is Nederland niet achtergebleven in het Gamergate-schandaal. Nederlandse publicaties zijn ook beticht van ethisch onverantwoord handelen en met name de NPO heeft zijn zegje gedaan over het onderwerp.

“De ‘Nederlandse pro-GG studenten’ zijn op 26 juni 2015 onder mijn leiding naar de Raad van de Journalistiek gestapt naar aanleiding van een item van EenVandaag. Ze wilden ons de kans geven om ons verhaal te doen, maar omdat GG geen geregistreerde, ‘officiële’ organisatie is konden ze ons niet verder helpen”, vertelt Lucas Harskamp, voorstander van Gamergate.

Op 22 oktober 2014 zond EenVandaag een item uit met als titel ‘Vrouwen bedreigd in de gamewereld‘. Het artikel toonde beelden van games waarin de speler vrouwen slaat of vermoordt – games waar ook gigantische hoeveelheden mannen dezelfde behandeling krijgen. Het artikel liet enkel tegenstanders van gamergate aan het woord, en EenVandaag deed volgens Gamergaters niet echt zijn best om een eerlijk beeld te schetsen van de situatie.

“EenVandaag zei dat ze niet wisten hoe om te gaan met fora zoals Twitter en Reddit en hoe ze mensen nou konden interviewen zonder er later achter te komen dat de persoon die zij spraken niet representatief was voor Gamergate, dus ze stapten naar ‘experts’, die allemaal anti-GG waren.”
spj-shield_logo

Normaal is dat geen probleem. In augustus 2015 organiseerde de Amerikaanse ‘Society
of Professional Journalists
’ (SPJ) een conferentie met een aantal debatten tussen prominente voor- en tegenstanders van Gamergate. Ook Lucas was uitgenodigd, maar kon niet aanwezig zijn. “Ik bracht liever tijd door met mijn verloofde, zoals een vrouwenhater betaamt”, grapt hij. Anti-gamergaters weigerden aanwezig te zijn omdat het evenement “een haatbeweging valideerde”. De SPJ reageerde met de uitspraak ‘praten is altijd beter dan zwijgen.’

NOS op 3

nosop3-logo.pngOok het verhaal van NOS op 3 kampte met problemen. “Zij kwamen met een eenzijdig verhaal waarin er geen pogingen werden ondernomen om evenwichtig te zijn.”, aldus Lucas. Na felle kritiek vanuit de comments en de bevestiging dat Gamergate naar de RvdJ zou stappen werd het artikel door de NOS verwijderd.

Het artikel vernederde gamers met uitspraken als “De gamers zijn pissig omdat wereldverbeteraars zich met hun wereldje bemoeien.” en “De gamers vinden dat Anita van hun welgevormde digitale dames moet afblijven.”

“Journalistiek op de NPO bestaat al een poosje niet meer”, zo zegt Rogier Kahlmann, gamejournalist bij NRC.next. “Woorden als ‘pissig’, ‘wereldverbeteraars’ en ‘bemoeien’ hebben geen plek in een journalistiek item. Het is column-taal. ”

“Ze hadden iemand kunnen vinden met een andere, meer genuanceerde, stem. Of diegene zich een Gamergater noemt of zich onder die groep geschaard voelt door derden, doet niet eens ter zake. Anti-GG’ers hebben trouwens ook geen centrale organisatie. EenVandaag wilde duidelijk een eenzijdig negatief ‘hot item’ maken waarbij wederhoor het ‘framen’ van het item in de weg zou zitten. Het artikel van NOS op 3 is te opiniërend om journalistiek te noemen. De NPO is de laatste jaren steeds meer in het spoor van de ‘clickbait’ internet-drek gaan zitten.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s