Hoe het allemaal begon: ‘The Quinnspiracy’

De vele incidenten door de jaren heen vormden zonder twijfel de lange aanloop voor de kwestie Gamergate, maar er is een specifieke reeks van gebeurtenissen aan te wijzen die de directe aanleiding vormen. 

Op internetfenomenen-wiki ‘Know Your Meme’ wordt Gamergate beschreven als ‘De online weerstand tegen incidenten die als inbreuk op de journalistieke integriteit werden gezien’, of specifieker, incidenten naar aanleiding van de door gamergate benoemde ‘Quinnspiracy’.

De ‘Quinnspiracy’ is een online controverse naar aanleiding van de vermeende affaires tussen game-ontwikkelaar Zoe Quinn en een aantal mannen in de game-industrie, onder wie Nathan Grayson van Kotaku, onderdeel van het nieuwsnetwerk van Gawker Media, alsmede andere vermeende leugens van Zoe Quinn, met name het beschuldigen van website ‘Wizardchan’ van intimidatie.

Inceptie

zoe-quinn.0Als achtergrond: op 4 december 2013 publiceerde Zoe Quinn haar game Depression Quest, een interactief verhaal over de effecten van depressie, op het selectieproces voor de videospellenwinkel Steam. Acht dagen later postte zij een aantal tweets waarin ze klaagde over de intimiderende berichten die volgens haar op internet verschenen naar aanleiding van de publicatie van haar spel. Het spel werd op 11 augustus 2014 op Steam geaccepteerd.

Op 16 augustus 2014 publiceerde Eron Gjoni, ex-vriend van Quinn, een wordpress blog genaamd ‘The Zoe Post’. De blog bevatte een grote hoeveelheid screenshots, foto’s en een video waarmee hij probeerde te bewijzen dat Quinn – inmiddels een relatief bekende game-ontwikkelaar – affaires had gehad met vijf verschillende mannen, onder wie haar baas en bovengenoemde Kotak-medewerker. De significantie van de affaires blijft voor velen een punt van discussie. De voornaamste klachten betreffen de reactie op de gebeurtenis.

Eén dag later op 17 augustus postte MannoSlimmins, lid van de website Reddit.com, een serie plaatjes die eerder dat jaar door gebruikers van internetforum Wizardchan waren gemaakt om te bewijzen dat zij Quinn niets hadden aangedaan, inclusief screenshots, chronologische tijdlijn en redenen waarom zij het niet hadden kunnen zijn.

Ook elders op het internet ontstond die dag onrust over Zoe Quinn’s spel, waaronder de inmiddels verwijderde Tumblr post waar gebruiker KC-Vidya-Rants zich beklaagde over hoe Quinn de dood van acteur Robin Williams gebruikte om haar game te promoten. Op het forum van videospellen-nieuwswebsite The Escapist opende gebruiker Rebant een thread waar hij zich beklaagde over haar zelfportrettering als slachtoffer, haar vermeende leugens en de mediastilte die volgde. Deze thread heeft ten tijde van publicatie 812 paginas (~28420 reacties)

Five Guys Burgers and Fries

De volgende dag, 18 augustus verspreidde het nieuws zich nog meer toen Youtuber ‘InternetAristocrat’ twee filmpjes publiceerde (1, 2) waar hij de situatie uitlegde. Deze filmpjes werden op website reddit.com geplaatst waar zij door gebruikers vrij positief werden ontvangen. Omdat deze website meer dan tien miljoen geregistreerde gebruikers heeft, was dit het moment dat het nieuws groot werd. De naam ‘Five Guys Burgers and Fries’ – Naar een bekende Amerikaanse fastfoodketen, een grap over de vijf mannen waar Quinn het bed mee zou hebben gedeeld – was geboren.

19 augustus beweerde Zoe Quinn dat haar Tumblr en Twitter accounts waren gehackt en haar persoonlijke informatie gepubliceerd op de videospellen sub-sectie van het beruchte internetforum 4chan. Zij verwijderde deze post nadat Tumblr-gebruiker ‘The Spectacular Spider-Girl’ meerdere inconsistenties aanwees die aan zouden moeten tonen dat zij de hack gefingeerd had, waaronder een uitleg hoe de beveiliging van Tumblr de manier waarop zij beweerde dat de hack was gebeurd automatisch zou hebben tegengehouden en het complete gebrek aan bewijs dat er iemand op haar account was ingelogd.

4chan-150x150_(1)Ook de gepubliceerde telefoonnummers waarvan Quinn beweerde dat ze van haar waren hadden niets met haar te maken. Zo was het nummer van haar vader het nummer van een failliete motorwinkel en het nummer waarvan zij beweerde dat het haar mobiele nummer was, was een huistelefoon in Hawaii, terwijl Quinn in Los Angeles woont.

Rond deze tijd kwam ook het verhaal naar buiten dat Zoe Quinn een game jam – een evenement waar ontwikkelaars binnen een bepaalde tijd een game maken rond een specifiek thema – had gesaboteerd om haar eigen vergelijkbare evenement een betere kans te geven.

Gamejam-sabotage door Zoe Quinn zoals verteld door de organisator

Censuur

Na deze gebeurtenissen begonnen enkele gamingwebsites artikelen te publiceren over de gebeurtenissen, maar zij stuitten op weerstand. GamesNosh werd door hun webhost gevraagd hun artikel te verwijderen en N4G verwijderde enkele uren na publicatie hun artikel zonder enige uitleg waarom.

“Dit leidde tot een Streisand effect waar meer dan 24000 mensen op de post reageerden”

Toen de reactie van bekende YouTuber en criticus TotalBiscuit op reddit.com geplaatst werd, werden alle reacties daarop verwijderd. Dit leidde tot een Streisand effect waar meer dan 24.000 mensen op de post reageerden, wiens reacties nog steeds allemaal werden gedelete. Als schuldige werd moderator ‘elchupacupcake’ aangewezen, die op de dag dat het gebeurde via email contact had gehad met Zoe Quinn. Mogelijk is op haar verzoek de beslissing genomen de comments te verwijderen.

Op 20 augustus publiceerde Kotaku-hoofdredacteur Stephen Totilo een artikel met betrekking tot de vragen rond Nathan Grayson, zijn medewerker die mogelijk een affaire had gehad met Quinn. Totilo stelde dat het team van Kotaku onvoldoende bewijs had gevonden dat de beschuldigen legitiem waren en dat Grayson slechts één artikel had gepubliceerd over Quinn, welke vóór de start van hun relatie was gepubliceerd.

Andere websites begonnen met het deleten van posts over het onderwerp om een ‘heksenjacht’ te voorkomen. Onder meer populaire fora en nieuwssites als N4G, The Escapist, NeoGAF, Reddit’s r/games en r/gaming en 4chan’s /v/ verwijderden in deze tijd posts over het onderwerp. Ook het forum van Quinn’s spel Depression Quest verwijderde en verbande alle gebruikers die zich negatief uitlieten over het spel of Quinn zelf. Reddit verbande gebruikers die het forum 4chan bezochten terwijl zij op reddit zaten.

Het streisand-effect waar ik het eerder over had bleef in werking: naarmate meer websites begonnen met het verwijderen van posts over het onderwerp begonnen steeds meer mensen zich af te vragen wat er aan de hand was. Menig internetgebruiker was geschokt door de manier waarop discussie en nieuws over het onderwerp werd gecensureerd. Het is deze schok en verontwaardiging die mensen leidde tot het beginnen van Gamergate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s